Dla służb mundurowych

Oferta specjalna skierowana do typowych formacji wojskowych, policji czy służb ochrony placówek dyplomatycznych itp.

Szkolenie 1, dedykowane dla personelu wojskowego:

Szkolenie w zakresie realizacji powietrznego wsparcia pola walki, wsparcia artyleryjskiego, wyznaczania lądowisk dla transportowych środków przerzutu powietrznego, procedur realizacji ewakuacji medycznej MEDEVAC. Szkolenie może obejmować również podstawowe zasady tworzenia i kontroli bloku przestrzeni powietrznej, dla środków wsparcia powietrznego. Program szkoleniowy jest oparty o obowiązujące w tym zakresie akty normatywne oraz doświadczenia wynikające z realizacji tego typu przedsięwzięć w warunkach bojowych.

Szkolenie obejmuje:

• Szkolenie w zakresie obowiązujących procedur realizacji wparcia lotniczego CAS (Close Air Suport) dla personelu nie posiadającego stosownych uprawnień w tym zakresie (not qualified JTAC):
    • podział środków powietrznych, możliwości wsparcia, rodzaje uzbrojenia, typy kontroli powietrznych, techniki realizacji;
    • zasady korespondencji radiowej w sieci;
    • zasady i procedury realizacji wsparcia powietrznego w przypadku kontaktu ogniowego;
    • techniki wskazywania celów w warunkach dziennych i nocnych;
    • wsparcie powietrzne z zastosowaniem lotnictwa bombowego;
    • wsparcie powietrzne z zastosowaniem śmigłowców szturmowych;
    • wsparcie powietrzne z zastosowaniem uzbrojonych środków bezzałogowych (UAV);
  • Podział środków artyleryjskich, możliwości zastosowań, procedury bezpieczeństwa;
  • Techniki i procedury w zakresie wzywania wsparcia artyleryjskiego, zasady korespondencji radiowej, procedura meldunkowa, techniki korygowania ogniem;
  • Zasady wyznaczania lądowisk, procedury naprowadzania powietrznych środków transportowych na lądowiska (planowane i wyznaczane dynamicznie), w warunkach dziennych i nocnych. Zasady oznaczania lądowisk;
  • Wzywanie ewakuacji medycznej, technika wyznaczania lądowiska, techniki realizacji podbierania rannego w kontakcie ogniowym z przeciwnikiem;
  • Podstawowe zasady planowania i kontroli bloku przestrzeni powietrznej, separacja środków powietrznych, koordynacja działań;
  • Planowanie wsparcia powietrznego i artyleryjskiego dla potrzeb realizacji operacji bojowej.

Szkolenie 2, dedykowane dla personelu wojskowego:

Część teoretyczną i praktyczną, realizowaną na podstawie wypracowanych scenariuszy taktycznych, wymagających od szkolonego zastosowania określonych technik w zakresie bojowego wsparcia powietrznego oraz wsparcia artyleryjskiego. Szkolenie prowadzone przez zespół trenerów – najwyższej klasy szkoleniowców, specjalistów – byłych komandosów GROM, trenowanych w tym zakresie przez operatorów sił specjalnych na całym świecie. Treść i złożoność zajęć dostosowana jest do wymogów grupy. Zajęcia prowadzone są w formie wykładów i zajęć praktycznych.

Prowadzimy także szkolenia i treningi z wybranej i ogólnie dostępnej wiedzy nt. technik i sposobów prowadzenia wojskowych działań specjalnych w zakresie:

• Ogólna taktyka i technika działań patrolu pieszego w terenie leśnym i zurbanizowanym. Wybrane schematy prowadzenia rajdu, zasadzki, rekonesansu snajperskiego, a także ochrona VIP;
  • Ogólna taktyka i technika działań patrolu na pojazdach ( np. HMMVE) w terenie z wąskim i szerokim przejazdem ( w tym procedury MOUNT);
  • Inne w podobnej tematyce:
    • SURVIVAL WOJSKOWY SERE (Survival, Evasion, Resistance & Extraction);
    • Przetrwanie i bytowanie w warunkach arktycznych;
    • Przetrwanie i bytowanie w warunkach klimatu umiarkowanego;
    • Przetrwanie i bytowanie w warunkach pustynnych;
    • Przetrwanie i bytowanie w warunkach tropikalnych;
    • Przetrwanie w warunkach morskich.

Podejmujemy się także szkolenia strzelców wyborowych. Od poziomu podstawowego do poziomu bardziej zaawansowanego.