Jacek Purski

Dziennikarz, politolog, działacz społeczny i edukator. Prezes Instytutu Bezpieczeństwa Społecznego. Od 2017 roku członek Międzynarodowej Organizacji Innowatorów Społecznych ASHOKA („Ashoka Innowatorzy dla Dobra Publicznego”). Należy do grona ekspertów (RAN Expert Pool) Radicalisation Awareness Network (Komisja Europejska).

Ukończył Wyższą Szkołę Komunikowania i Mediów Społecznych im. Jerzego Giedroycia oraz Collegium Civitas – specjalizacja: Zarządzanie Integracją Międzykulturową. Jest także absolwentem Leadership Academy for Poland.

W roli konsultanta i eksperta współpracował z UEFA w ramach Programu Odpowiedzialności Społecznej EURO 2012 „RESPECT Diversity – Football Unites” oraz FIFA podczas Mistrzostw Świata w Niemczech w 2006 roku. Przez wiele lat związany ze Stowarzyszeniem „Nigdy Więcej”, w którym m.in. animował kampanie społeczne oraz reprezentował organizację w mediach.

Prowadził zajęcia dla studentów m.in. na Uniwersytecie Warszawskim, Uniwersytecie Jagiellońskim, Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Collegium Civitas, Szkole Wyższej Psychologii Społecznej i Wyższej Szkole Policji w Szczytnie. Regularnie szkoli w Centrum Szkolenia Policji w Legionowie.  Autor wielu szkoleń specjalistycznych skierowanych do policjantów, nauczycieli oraz urzędników miejskich.

Uczestnik licznych konferencji i szkoleń międzynarodowych m.in. w ramach Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie (OBWE) – Biuro Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka  oraz Komisji Europejskiej – Radicalisation Awareness Network (RAN), podczas których prezentował zagadnienia związane z problemami radykalizacji i rasizmu.

Współpracował i nadal współpracuje m.in. z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji, Ministerstwem Spraw Zagranicznych, Komendą Główną Policji i wieloma komendami wojewódzkimi w całej Polsce, Centralnym Biurem Śledczym Policji, Agencją Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Urzędem m.st. Warszawy (m.in.: Centrum Komunikacji Społecznej, Warszawskie Centrum Innowacji Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń), Urzędem Miejskim Wrocławia (Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego), Urzędem Miejskim w Dąbrowie Górniczej oraz wieloma placówkami oświatowymi, klubami sportowymi i organizacjami pozarządowymi w Polsce i w Europie.

ASH_FellowLogo_RGB_2017